Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Woods dobyl po dvanácti letech The Players, Garcia svou šanci "utopil"

Woods dobyl po dvanácti letech The Players, Garcia svou šanci "utopil"
Tiger Woods | zdroj: Getty Images

Okamžiky, jak vystřižené z filmových thrillerů, dramat či hororů nabídlo finálové kolo The Players Championship. Co v jednu chvíli vypadalo jako jasná záležitost, o okamžik později neplatilo. Z téhle horské dráhy nakonec vyšel vítězně ten největší favorit: Tiger Woods. A slavil druhý titul z TPC Sawgrass, na který ale čekal dvanáct let.

Když ale aktuálně první hráč světa zahrál na čtrnácté jamce finálového kola double bogey, zdálo se, že prokletí The Players Woods ani tentokrát nezlomí. Od svého triumfu v roce 2001 totiž skončil už jen jednou v první desítce. 

„Zahrál jsem absolutně nejhorší ránu, jakou jsem mohl zahrát,“ komentoval Woods ránu pětkou dřevem z odpaliště čtrnáctky, která skončila ve vodě. „Naštěstí to ale byl jediný špatný úder, který jsem za celý den zahrál. Pořád jsem říkal sám sobě, že můžu i tak vyhrát,“ prohlásil. A do kamery se stihl omluvit své mamince, že ji na Den matek způsobil téměř srdeční zástavu.

Zůstal jediným soupeřem

Největším Woodsovým soupeřem byl až do šestnácté jamky Španěl Sergio Garcia. I on už zažil vítězství na Players. V roce 2008. Ještě před ostrovní sedmnáctkou byli oba rivalové na stejném skóre -13. Garciovy naděje se ale „utopily“ v jezeře obklopujícím sedmnáctý green.

Třiatřicetiletý Španěl poslal do vody první ránu, poté i druhou. Skoro jako ve scéně z filmu Zelený svět se slavným Kevinem Costnerem v hlavní roli… Na green se dostal až třetí ranou a k tomu si musel započíst dvě trestné. Nakonec si zapsal sedm ran na ostrovním tříparu.

Ironií je, že v roce 2008 Garcia rozhodl o svém vítězství na The Players v play-off právě na sedmnácté jamce, když jeho soupeř Paul Goydos poslal svůj míček do vody. A aby toho nebylo málo, další míček zlomený Španěl utopil první ranou na osmnáctce.

Paradoxně tak zůstal jediným soupeřem, který mohl ohrozit Woodsovu cestu za 78. titulem na PGA Tour, nováček zámořské série Švéd David Lingmerth. Ten sice útočil na birdie na 17. i 18. jamce, ale neuspěl ani jednou. Skončil tak společně s Kevinem Streelmanem a veteránem Jeffem Maggertem na děleném 2. místě.

Woods se stal teprve pátým hráčem v historii, který vyhrál v TPC Sawgrass dvakrát. Před ním to dokázali Steve Elkington, Hal Sutton, Fred Couples a Davis Love III. Woods vyhrál už svůj 78. titul v kariéře a jen čtyři vítězství ho dělí od historického rekordu Sama Sneada. Dosáhl ho při svém 300. startu na PGA Tour.

„Odehrál jsem hodně povedený turnaj. I proto, že tohle hřiště je nesmírně obtížné a ošidné. Každá nepovedená rána znamená trest. Závěrečné kolo bylo plné vzrušení. Mám stále lepší a lepší pocity ze své hry,“ prohlásil Woods, který letos vyhrál už čtvrtý turnaj ze sedmi, na kterých startoval. Navíc nikdy v kariéře čtyři turnaje tak rychle v jedné sezoně nevyhrál.

Tiger Woods 2013 v číslech:

4 – turnajové tituly v roce 2013
7 – vítězství z posledních 21 startů na turnajích na rány
78 – vítězství na PGA Tour v kariéře, 2. místo v historii
300 – odehraných turnajů na PGA Tour (i jako amatér)
5 849 600 – dolarů si už vydělal v roce 2013
106 800 300 – dolarů si vydělal na PGA Tour v kariéře

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz