Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Rose vyhrál golfové US Open. Smolař Mickelson skončil pošesté druhý

Rose vyhrál golfové US Open. Smolař Mickelson skončil pošesté druhý
Justin Rose | zdroj: Getty Images

Finálové kolo v paru a celkové skóre +1 stačilo Justinu Roseovi k triumfu na 113. US Open. Dvaatřicetiletý Angličan ke třinácti vítězstvím na profesionálních turnajích včetně čtyř na PGA Tour přidal i první a vysněný z majoru. A také ukončil 43 let dlouhé čekání Angličanů na vítězství na US Open.

Tím posledním anglickým hráčem, který si odvezl trofej z US Open, byl v roce 1970 Tony Jacklin v Hazeltine. Od té doby byl k titulu nejblíž pouze Nick Faldo - druhý v roce 1988 po porážce v play-off v Country Clubu.

To už neplatí. Rose vstoupil mezi „nesmrtelné“. „Tohle je něco, po čem jsem toužil celý život. Okamžik, o kterém jsem snil, chvíle, která je snem každého golfisty,“ přiznal dojatý a šťastný Rose, pro něhož bylo dosud nejlepším výsledkem na majoru třetí místo loni na PGA Championship. Na US Open se dočkal titulu při svém osmém startu.

Hřiště East Course v Merion Golf Clubu mělo být obětním beránkem golfové špičky. Krátké, jen 6996 yardů dlouhé hřiště nemělo být dostatečně důstojným místem pro 113. US Open. To tvrdili jeho kritici. Denní skóre tak 62, 63 ran, tedy sedm, osm pod par, takové byly prognózy řady expertů i hráčů.

Neplatilo z toho nic. „Bestie“, jak se začalo hřišti říkat, dusila hráče od prvního kola. Nejlepším výkonem během celého turnaje bylo 67 ran, tedy tři rány pod par. Do finálového kola vstupoval s výsledkem pod par, a to jen o jedinou ránu, pouze jeden hráč: Phil Mickelson.

V den svých 43. narozenin byl tak nejblíž titulu z US Open, pro něj dosud zakletým. Pětkrát byl na druhém majoru sezony druhý, na vítěznou trofej ale dosud nikdy nedosáhl. Jenže bestie jménem East Course nechtěla být žádným přejícím gratulantem.

Mickelson poměrně záhy vyklidil první pozici a ztrácel. Nebyl ale sám. Chybovali i další, kteří se na nějakou chvíli vyhoupli do čela: Charl Schwartzel, Hunter Mahan i Justin Rose. Když na 10. jamce zahrál Mickelson úžasný eagle z téměř 70 metrů po ráně z roughu, zdálo se, že zakletí zlomí.

Nezlomil. Další chyby, především bogey na nejlehší třinácté jamce ho stály vysněný titul. „Obrovský žal, smutek. Je těžké to spolknout, když jsem byl tak blízko. Tohle byla moje největší šance ze všech předchozích, abych začal mít tenhle turnaj rád. Opravdu to bolí,“ přiznal zklamaný Mickelson poté, co pošesté obsadil na US Open druhé místo.

Naopak Rose zvládl i závěr bezchybně. Především dvě těžké jamky sedmnáct a osmnáct. „Když jsem přešel přes horizont na osmnácté jamce a viděl svůj míček na fairwayi, pomyslel jsem si, že tohle je ten okamžik,“ popsal Rose závěr kola. „Nechtěl jsem prohrát na Den otců. Byl to pro mě hodně emotivní den. Musel jsem pak poděkovat nebesům a svému otci,“ dodal Rose.

Ve finálovém kole se děly i další věci. Radosti, frustrace, zklamání

Rory McIlroy si sice připravoval jednu birdie možnost za druhou, ale se železnou pravidelností je neproměňoval. Jeho frustrace dosáhla vrcholu, když na jedenácté jamce poslal míček do vody. Odnesla to jeho hůl, kterou nejprve zohýbal a poté zlomil. S turnajem se nakonec loučil se skóre +14.

Obvykle precizní a nechybující Steve Stricker hodně toužil po prvním titulu z majoru. Navíc mohl být okořeněný tím, že by se stal ve 46 letech nejstarším vítězem US Open. Jenže na druhé jamce nejprve poslal svůj drive do autu a poté poslal mimo hranice hřiště i ránu z fairwaye. Zapsal si osm ran, což bylo jeho nejhorší skóre v kariéře!

Shawn Stefani zahrál na sedmnácté jamce, tříparu dlouhém 229 yardů, hole-in-one a radoval se hodně upřímně. Radost mu nijak nezkalil fakt, že nakonec skončil se skóre +19 na děleném 59. místě.

Jakékoliv šance, byť už jen z oblasti sci-fi, na obrat ve hře Tigera Woodse vzaly za své už na druhé jamce, kde zahrál triple bogey, tedy osm ran. Kolo první hráč světa nakonec dohrál s výsledkem +13, což je jeho nejvyšší skóre na majoru, když prošel cutem.

„Omlouvám se všem fanouškům, že můj golf nebyl takový, jak jsem si přál,“ řekl Woods po turnaji. „Z každého turnaje se lze poučit, ať už vyhrajete, nebo prohrajete. Udělal jsem dobré i špatné věci, bohužel těch špatných bylo mnohem víc,“ přiznal.

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz