Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nepravděpodobný pár přepisuje tenisové statistiky

Nepravděpodobný pár přepisuje tenisové statistiky
Bethanie Matteková-Sandsová a Lucie Šafářová | zdroj: Profimedia

Když ve finále letošního Australian Open porazila nově složená dvojice Lucie Šafářová – Bethanie Matteková-Sandsová po setech 6:4 a 7:6 čínsko-tchajwanský pár Čeng Ťie – Chan Yung-Jan, šlo o malou tenisovou senzaci.  O čtyři měsíce později ovládla česko-americká dvojice, tehdy již patřící k největším favoritkám turnaje, i druhý grandslam aktuální sezóny, když ve finále French Open na pařížské antuce přehrála australsko-kazachstánský pár Casey DellAcquaová – Jaroslava Švedovová výsledkem 3:6, 6:4 a 6:2. 

Zápasová bilance levoruké Češky a extravagantní Američanky je tak vskutku unikátní. Z 21 zápasů, do nichž společně nastoupily, prohrály jen tři, což znamená, že je zdobí vysoká procentuální úspěšnost zápasů (konkrétně 87,5 procenta).

Od začátku letošního roku vyhrály přesně polovinu turnajů, kterých se zúčastnily, triumfy na lednovém Australian Open, dubnovém antukovém turnaji v německém Stuttgartu i nedávno skončeném French Open jim přinesly průběžně první místo v žebříčku Road to Singapore, který určuje, které hráčky se zúčastní závěrečného Turnaje mistryň.

Zatímco tenisoví odborníci spekulují o tom, co stojí za nečekaným úspěchem páru na ženské deblové scéně, obě hráčky v tom mají jasno.

"Jsem velmi vděčná, že mám tak skvělou kamarádku, jako je Lucie. Můžeme se spolu zasmát nebo si popovídat o vážných věcech," pochvalovala si Matteková-Sandsová během pařížského turnaje společnou spolupráci. "Dobře se doplňujeme. Celý tým má pozitivní náboj," navázala česká hráčka na slova Američanky.

Nejen pověstné čajové dýchánky tak svědčí o tom, že si Lucie Šafářová, svým založením spíše singlistka, a Bethanie Matteková-Sandsová, která dosud více pozornosti budila svými extravagantními oblečky než výkony na tenisových dvorcích, lidsky sedly.

Vzhledem ke zmíněnému tak ani nepřekvapí, že česko-americký pár letos přepisuje historické statistiky. Již po vítězství na Australian Open se staly prvním ženským párem od triumfu Francouzky Nathalie Dechyové a Rusky Dinary Safinové na US Open 2007, kterému se podařilo vyhrát některý z Grand Slamů již při prvním společném turnaji.

Ještě výrazněji se do historie zapsaly výhrou na kurtech Rolland Garros, kde se staly teprve sedmým párem otevřené éry světového tenisu, který dokázal ve čtyřhře triumfovat na obou dvou prvních grandslamech sezóny.

Lucie Šafářová i její americká spoluhráčka se v Paříži prezentovaly pohlednou, agresivní hrou. Oběma se dařilo na síti a česká hráčka se v kritických chvílích mohla opřít o vlastní skvělý servis. Z deblového titulu na French Open se radovaly naprosto zaslouženě, neboť v průběhu turnaje postupně vyřadily nasazené jedničky Martinu Hingisovou a Saniu Mirzaovou i vítězky letošního ročníku antukového turnaje v Madridu Casey DellAcquaovou a Jaroslavu Švedovovou.

Na French Open se oběma tenistkám dařilo i v dalších kategoriích turnaje. Lucie Šafářová díky skvělým výkonům dokráčela až do finále ženské dvouhry, v němž po setech 3:6, 7:6 (7:2) a 2:6 prohrála se světovou jedničkou Serenou Williamsovou, která tak získala již svůj dvacátý grandslamový titul.

Bethanie Matteková-Sandsová se radovala z titulu ve smíšené čtyřhře, do níž nastoupila po boku Američana Mikea Ryana. Bude jistě zajímavé sledovat, zda obě tenistky dokážou na své pařížské výkony navázat i ve druhé polovině letošní sezóny, a to zejména s ohledem na oba zbývající grandslamy, červencový Wimbledon a zářijové US Open.

V celé historii ženského deblu se jen čtyřem hráčkám podařilo získat kalendářní Grand Slam, tzn. vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje během jediné sezóny.

V roce 1960 to byla brazilská tenistka Maria Buenová, která vyhrála Australian Open s Christinou Trumanovou Janesovou a zbývající tři turnaje s Darlene Hardovou, v roce 1984 se ze stejného úspěchu radoval pár Martina Navrátilová – Pam Shriverová a dosud poslední hráčkou tohoto seznamu se v roce 1998 stala Švýcarka Martina Hingisová, jež do prvního turnaje nastoupila po boku Mirjany Lučićové, kterou v dalším průběhu sezóny vystřídala Jana Novotná.

Lucie Šafářová i Bethanie Matteková-Sandsová jsou nyní přesně v půlce cesty k tomu, aby rozšířily elitní skupinku hráček o další dvě členky. To nejtěžší je však teprve čeká.

Zdroje:
Vlastní