Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nejlépe placeným fotbalistou planety je Messi, mezi trenéry dominuje Mourinho

Nejlépe placeným fotbalistou planety je Messi, mezi trenéry dominuje Mourinho
Ze všech fotbalistů na planetě nejvíc vydělává Lionel Messi | zdroj: Profimedia

Když dojde na otázku – kdo je podle vás nejlepší fotbalista planety? – asi jen málokterého fanouška napadne někdo jiný než Lionel Messi a Christiano Ronaldo. Ať už jde o počet vstřelených gólů, připsaných asistencí, klubových úspěchů, získaných Zlatých míčů nebo výkonů na reprezentačním poli, vždy dojde na srovnávání těchto dvou fotbalových ikon. A tak se není čemu divit, že oba vévodí svému sportu i po finanční stránce. Ale abychom byli zcela konkrétní – na tomto poli byl loni nejlepší Messi. 

Fotbal je bezpochyby nejpopulárnějším sportem světa. A s velkou popularitou přicházejí i nemalé peníze. Ale zatímco ti nejšikovnější hráči pocházejí z různých koutů naší planety, nejlepší finanční podmínky jim jednoznačně nabízejí evropské týmy. Každý z deseti nejlépe vydělávajících fotbalistů minulého roku je smluvně zavázán některému z největších evropských velkoklubů.

Messi, který v květnu minulého roku podepsal s vedením Barcelony nový čtyřletý kontrakt, loni od klubu inkasoval 36 milionů eur. Dalších 28 milionů mu vydělaly kontrakty se sponzory.

Argentinský fotbalista se objevil na obálce počítačové hry FIFA 15, kterou vydává americká společnost Electronic Arts. Společně s útočníkem Chelsea Didierem Drogbou a basketbalistou Kobeym Bryantem natáčel reklamy pro Turecké Aerolinky. Smlouvu má i se společností Adidas. I přesto, že jde o astronomické sumy, je třeba připomenout, že na Messiho jméně vydělává nemalé peníze nejen Barcelona, ale i samotná La Liga.  

Největší zastoupení v TOP 10 nejlépe placených fotbalistů má právě nejvyšší španělská soutěž. Lépe řečeno dva jednoznačně nejbohatší kluby pyrenejského poloostrova – Barcelona a Real Madrid. V případě FCB jde o Messiho a Brazilce Neymara, v kádru Realu dominují Christiano Ronaldo a velšský útočník Gareth Balea.

Třemi jmény se může pochlubit anglická Premier League. Nejvíce peněz si mezi fotbalisty působícími na britských ostrovech vydělal Nizozemec Robin Van Persie, hráč Manchesteru United, který si přišel na bezmála 26 milionů eur. Dalšími dvěma zástupci EPL jsou Wayne Rooney (Manchester United) a Sergio Agüero (Manchester City). Podobně jako v případě Španělska i toto trio hráčů podepsalo smlouvy s kluby, které finančně dominují své soutěži.

Španělsko-anglickou nadvládu narušuje francouzský klub Paris Saint-Germain, jehož majoritním vlastníkem je od roku 2011 Qatar Investment Authority.  

Nejlépe placeným brankářem uplynulého roku byl gólman Realu Madrid Iker Casillas, který si vydělal 18 milionů eur. Stejnou sumu shrábl i trenér Chelsea José Mourinho, jenž tak překonal kouče Realu Madridu Carla Ancelottiho (16 milionů eur) a lodivoda Bayernu Mnichov Pepeho Guardiolu (15 milionů eur).

Pokud ovšem pro zamíříme mimo fotbalové trávníky, tak se mezi nejvýdělečnější sportovce planety řadí Floyd Mayweather (box), LeBron James, Kobe Bryant (oba basketbal), Tiger Woods, Phil Mickelson (oba golf), Roger Federer, Rafael Nadal (oba tenis). 

DESET NEJLÉPE PLACENÝCH FOTBALISTŮ

1. Lionel Messi (Barcelona) 65 miliónů Eur

2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 54 miliónů Eur

3. Neymar (Barcelona) 36,5 miliónů Eur

4. Thiago Silva (Paris Saint-Germain) 27,5 miliónů Eur

5. Robin van Persie (Manchester United) 25,6 miliónů Eur

6. Gareth Bale (Real Madrid) 23,8 miliónů Eur

7. Wayne Rooney (Manchester United) 22,5 miliónů Eur

8. Zlatan Ibrahimovič (Paris Saint-Germain) 21,5 miliónů Eur

9. Sergio Agüero (Manchester City) 21,2 miliónů Eur

10. Robert Lewandowski (Bayern Mnichov) 20,2 miliónů Eur

PĚT NEJLÉPE PLACENÝCH TRENÉRŮ

1. José Mourinho (Chelsea) 18 miliónů Eur

2. Carlo Ancelotti (Real Madrid) 16 miliónů Eur

3. Pep Guardiola (Bayern Mnichov) 15 miliónů Eur

4. Arsene Wenger (Arsenal) 11 miliónů Eur

5. Louis van Gaal (Manchester United) 10 miliónů Eur 

Autorem je externí spolupracovník redakce Petr Widenka

Zdroje:
Vlastní