Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Hokejisté Pardubic porazili Brno a jsou krok od titulu

Hokejisté Pardubic porazili Brno a jsou krok od titulu
V pardubické ČEZ areně se 24. března 2012 odehrál 1. zápas semifinále play off Tipsport extraligy ledního hokeje mezi celky HC ČSOB Pojišťovna Pardubice a Bílí Tygři Liberec. Na snímku radost Pardubic. PETR ZBRANEK / MEDIAFAX | zdroj: tisková zpráva

Hokejisté Pardubic porazili v pátém finále play off extraligy Brno 6:4, v sérii vedou 3:2 a od zisku mistrovského titulu je dělí jedna výhra. Kometa sice v druhé třetině dokázala třemi góly zápas zdramatizovat, otočit jeho vývoj se ale hostům nepodařilo.

Východočeši tak potvrdili, že se jim páté duely sérií za stavu 2:2 daří, vyhráli je podesáté za sebou. Kometa naopak poprvé v play off prohrála na kluzištích soupeřů v normální hrací době a ve čtvrtek bude v domácím prostředí odvracet protivníkův mečbol. V sestavě hostů se ze čtveřice marodů nakonec objevil jen útočník Dlouhý, ofenzivní síle týmu to ale v úvodu nepomohlo. Kometa sice přečkala první oslabení, ale šest sekund po návratu Jaroslava Svobody na led otevřel skóre Cetkovský. Brněné poté nevyužili 86 sekund dlouhou přesilovku čtyři na tři, při které dokonce ani jednou nedokázali ohrozit brankáře Růžičku, a v závěru první třetiny dvakrát inkasovali. Nejprve se prosadil Nahodil, jenž vystihl Divíškovu rozehrávku, poté Trvaje překonal na brankovišti dobře tečující Somík. Když na začátku druhé části překvapil Trvaje nahozením od modré čáry Píša, zdálo se, že je zápas rozhodnutý. Do branky Komety se ale postavil Hovi, jenž se do klasické hry dostal poprvé od začátku února, a Jihomoravané následně zápas značně zdramatizovali. Patnáct sekund po Píšově brance snížil na 4:1 Jakub Svoboda, následně předvedl několik vynikajících zákroků při pardubické přesilovce pět na tři (dlouhé 89 sekund) Hovi a poté v rozmezí 49 sekund snížili na rozdíl jediné branky Balej s Vašíčkem. Před jejich góly navíc hosté nevyužili bez čtyř sekund dvouminutovou přesilovku pět na tři. Místo vyrovnání se ale k radosti vyprodané ČEZ areny prosadili domácí. Důrazný Cetkovský obral v 46. minutě o puk Koreise a následně ukončil neprůstřelnost Hoviho. Hosté, v jejichž sestavě chyběl již od první třetiny zraněný Malec a hráli tudíž jen na šest obránců, se snažili duel opět zdramatizovat. Kouč Venera se dokonce už téměř pět minut před koncem rozhodl riskovat bez brankáře a nakonec se Kometě podařilo snížit na 5:4, když Růžičku prostřelil Dlouhý. Místo vyrovnání ale při pokračující power play uzavřel skóre domácí Bartek. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Kometa Brno 6:4 (3:0, 1:3, 2:1) Branky a nahrávky: 6. Cetkovský (Semorád), 18. Nahodil, 19. Somík (Bartek, Píša), 24. Píša, 47. Cetkovský, 59. Bartek (T. Zohorna) - 24. Jakub Svoboda (Divíšek, Bičánek), 36. Balej (H. Zohorna), 36. Vašíček (Divíšek, Erat), 59. Dlouhý (Balej). Rozhodčí: R. Polák, Šindler - Bláha, Gebauer. Vyloučení: 5:6, navíc L. Čermák (Brno) 10 min. Bez využití. Diváci: 10.050 (vyprodáno). Stav série: 3:2. Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Klobouček - Kolář I, Koukal, Starý - Semorád, Cetkovský, Rákos - Bartek, T. Zohorna, Somík - Nahodil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Hynek a Lubina. Brno: Trvaj (24. Hovi) - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Erat, Divíšek, Jakub Svoboda - Balej, Koreis, H. Zohorna - V. Němec, Polodna, J. Káňa. Trenéři: Venera a Oslizlo.