Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Gayové jsou horší než zvířata, prohlásil filipínský boxer. Následně přišel o sponzora

Gayové jsou horší než zvířata, prohlásil filipínský boxer. Následně přišel o sponzora
Filipínský boxer Manny Pacquiao na tiskové konferenci | zdroj: Profimedia

Americký oděvní gigant Nike vypověděl smlouvu s desetinásobným světovým šampionem Mannym Pacquiaem poté, co slavný boxer v televizním rozhovoru přirovnal gaye ke zvířatům. 

"Je to věc zdravého rozumu. Pokud muži žijí s muži a ženy s ženami, tak jsou horší než zvířata," nechal se Pacquiao slyšet v krátkém rozhovoru pro filipínskou televizi. Ačkoliv se za svůj homofobní výrok záhy omluvil, škoda již byla napáchána.

"Komentář Mannyho Pacquiaa považujeme za odpudivý. Nike je proti jakékoliv diskriminaci a dlouhodobě podporuje práva sexuálních menšin," uvedl ve svém prohlášení výrobce sportovních potřeb, který s filipínským boxerem okamžitě ukončil smlouvu.

Sedmatřicetiletý Pacquiao, jenž je jediným boxerem, který dokázal vybojovat titul v osmi různých váhových kategoriích, je filipínským národním hrdinou. Kromě příkladné sportovní kariéry tomu napomohl i jeho životní příběh, protože se do vrcholového sportu vypracoval z velmi chudých poměrů.

V loňském roce byl Pacquiao časopisem Forbes vyhlášen druhým nejbohatším sportovcem světa. K zisku 160 milionů dolarů (3,9 miliardy korun) mu přitom stačily jen dva zápasy, když za „souboj století“ proti americkému boxerovi Floydu Mayweatherovi, který však prohrál na body, inkasoval těžko uvěřitelných 125 milionů.  Dalších dvanáct milionů získal propagací značek Nike, Foot Locker, Wonderful Pistachios a Nestle’s Butterfinger.

Právě Mayweather svého tehdejšího soupeře za jeho slova ostře kritizoval. Pochopení však Pacquio nenachází ani na rodných Filipínách, na nichž je sňatek dvou osob stejného pohlaví považován za nezákonný. A to by pro něj, vzhledem ke skutečnosti, že má v květnu obhajovat svůj mandát ve filipínském Senátu, mohl být větší problém než ztráta podpory amerického oděvního giganta. 

Zdroje:
Vlastní, Russia Today