Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Dvacetiletý Manassero přepisoval rekordy. Nikdo mladší ve Wentworthu nevyhrál

Dvacetiletý Manassero přepisoval rekordy. Nikdo mladší ve Wentworthu nevyhrál
Matteo Manassero | zdroj: Getty Images

Ital Matteo Manassero přepisoval ve Wentworthu historii. Ve 20 letech a 37 dnech se stal nejmladším vítězem turnaje BMW PGA Championship, turnaje, který je vlajkovou lodí European Tour. Navíc způsobem hodným zkušeného mazáka, protože o svém triumfu rozhodl až na čtvrté jamce play-off.

I to byl vlastně další rekord, protože delší play-off se na turnaji evropském PGA Championship dosud nikdy nehrálo. Do rozstřelu vstupovala trojice Manassero, Angličan Simon Khan a Skot Marc Warren z dělené první pozice se skóre -10.

Hned na první dodatečné jamce poznal hořkost play-off Warren, který poslal svou první ránu do hustých křovin, poté ještě další do vody a jako první se musel rozloučit s vidinou titulu. Khan a Manassero se „prali“ až do čtvrté jamky. Na ní poslal zkušený 40letý Angličan, který se mohl stát teprve osmým vítězným čtyřicátníkem ve Wentworthu, druhou ránu do vody a Ital už svou šanci nepustil.

Manassero vyhrál už svůj čtvrtý titul na European Tour - ten zatím poslední loni na Singapore Open - a stačilo mu na to pouhých 82 startů na turnajích evropské série. Ve Wentworthu se stal nejmladším vítězem - o 60 dní překonal legendu Bernarda Gallachera, který zvítězil v roce 1969 ve věku 20 let a 97 dní.

„Byl to úžasný, nádherný týden. Tady pokaždé cítím něco zvláštního vyzařujícího z tohoto místa a turnaje. Všechno se sešlo dohromady,“ radoval se Ital, který si díky tomuto vítězství zajistil i místo na letošním US Open a British Open. „Jsem právě teď tím nejšťastnějším mužem na světě,“ dodal.

Normální rány

Díky prémii 791 660 euro za vítězství se posunul do čela evropského pořadí Race to Dubai a ve světovém žebříčku se vyhoupl z 57. pozice do první třicítky. A stal se teprve druhým Italem v historii, který turnaj vyhrál. Tím prvním byl Costantino Rocca v roce 1996.

„V play-off jsem cítil mnohem menší napětí a nervozitu, než na posledních jamkách finálového kola, protože tam jsem mohl pokazit vše, co jsem v předchozích dnech uhrál. Snažil jsem se hrát dobré a normální rány. A v play-off se mi podařilo zahrát čtyřikrát za sebou podařenou ránu z týčka, což je na osmnácté jamce ta nejdůležitější věc,“ poznamenal Manassero.

Khan hodně toužil zopakovat svůj triumf z Wentworthu z roku 2010. „Jsem zklamaný. Opravdu hodně jsem toužil tady opět vyhrát. Hrál jsem výborně, vrátil jsem se do hry, ale v play-off neuspěl,“ uvedl Khan, který zahrál ve finálovém kole šest ran pod par, což byl nejlepší výsledek. Na turnaji přitom hrál poprvé od března poté, co jeho manželka Lesley vážně onemocněla. 

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz