Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Dospěla Nadalova éra definitivně ke konci?

Dospěla Nadalova éra definitivně ke konci?
Dokáže se Nadal vrátit zpátky mezi špičku? | zdroj: Profimedia

Když Rafael Nadal získal loni na French Open rekordní devátý titul, zdálo se, že je jen otázkou času, kdy přidá i ten desátý. V té době totiž platil španělský tenista na antuce za takřka neporazitelného hráče, když na ní ze 333 zápasů prohrál jen 28. Jenže v druhé polovině loňské sezóny Španěla zase jednou zradilo vlastní zdraví a po návratu na tenisové dvorce se zdá být jen stínem bývalé světové jedničky, která dřív drtila své soupeře. 

Před startem French Open, druhého grandslamu aktuální sezóny, se Nadal ocitl v pozici, na jakou rozhodně nebyl zvyklý. Poprvé za dlouhá léta neměl být hlavním favoritem turnaje, na němž drží rekord v počtu získaných titulů celkem i v řadě (2010 až 2014).

Čtvrtfinálový zápas proti Novaku Djokovičovi, který Španěl prohrál po setech 7:5, 6:3 a 6:1, však potvrdil, že v roce 2015 se na kurtech Rolland Garros objevil jiný Nadal než v minulosti. Takový, kterého lze na pařížské antuce porazit. Djokovič se po Robinu Söderlingovi, který španělského tenistu vyřadil v osmifinále roku 2009, stal teprve druhým tenistou, kterému se to podařilo.

Ačkoliv tráva rozhodně není nejoblíbenějším povrchem Nadala, Španělovo překvapivé vítězství na turnaji ve Stuttgartu dávalo jeho fanouškům naději, že by jim pařížské zklamání mohl vynahradit úspěch ve Wimbledonu.

A to přesto, že v posledních letech Nadal v All England Clubu příliš nezáří. Tato naděje však skočila již ve druhém kole londýnského turnaje, v němž Španěl po setech 5:7, 6:3, 6:4 a 6:4 prohrál s německým tenistou Dustinem Brownem.

V posledních čtyřech letech tak Nadal ve Wimbledonu pravidelně končí na raketě hráče, který nefiguruje v první stovce světového žebříčku.

Pád tenisové hvězdy

Byla to právě nečekaná prohra s Nickem Kyrgiosem (tehdy 144. hráč světa) ve druhém kole Wimbledonu, která odstartovala Nadalův žebříčkový propad.

První půlka loňské sezony byla přitom pro Nadala poměrně úspěšná. Legendární Španěl získal svůj devátý triumf na French Open, vyhrál tři turnaje (Dauhá, Rio de Janeiro, Madrid Masters) a připsal si další tři finálové účasti, přičemž jedna z nich byla z prvního grandslamu sezony, Australian Open.

Po brzkém konci ve Wimbledonu však již po zbytek sezony pouze paběrkoval, když se bez výraznějšího výsledku ještě zúčastnil tří turnajů na tvrdém povrchu a poté sezonu ze zdravotních důvodů předčasně ukončil.

Letos se Nadal zatím stále marně hledá. Ze 46 zápasů, do nichž nastoupil, vyhrál 34. To se sice nedá považovat za špatný výsledek, ale v minulých sezonách se Španěl pyšnil daleko lepšími čísly.

Útrapy a propad

Změnu k lepšímu nepřinesl ani návrat na milovanou antuku, na níž má Nadal dlouhodobě vynikající procentuální úspěšnost (92 procent zápasů). Letos však byl hned dvakrát nad jeho síly například Ital Fabio Fognini, momentálně 33. hráč světového žebříčku.

Vlastně tak ani nepřekvapí, že trápící se Španěl postupně klesl až na desátou příčku světového žebříčku, což je jeho nejhorší umístění od dubna 2005, kdy figuroval ještě o místo níže.

Přeceňovat nelze ani dvojici jeho letošních titulů z únorového antukového turnaje v Buenos Aires a červnového turnaje ve Stuttgartu. Jakkoliv je pozitivní, že právě ve Sttutgartu Nadal vyhrál svůj první turnaj na trávě od Wimbledonu 2010, zároveň nelze zapomenout na skutečnost, že ani na jednom z těchto dvou turnajů nenarazil na soupeře z první desítky světového žebříčku.

S těmi se jinak Nadal v letošním roce utkal celkem osmkrát a jen dvakrát odešel z kurtu jako vítěz. Poprvé porazil v dubnu Davida Ferrara ve čtvrtfinále turnaje v Monte Carlu, podruhé o pár týdnů později Tomáše Berdycha v semifinále Madrid Masters.

Je to hodně o hlavě

Za letošním poklesem Nadalovy výkonnosti je kromě zdravotních problémů nutné hledat i jeho křehčí psychiku. Podle jeho blízkých je Rafael Nadal tichým, zranitelným a bojácným mužem.

"Hluboko uvnitř je to přecitlivělá lidská bytost plná strachů a obav. Lidé, kteří ho neznají, si to vůbec neumí představit," tvrdila před lety jeho matka Ana María Parerová.

Dosud patrně nejhorší krizi Nadal prodělal v druhé polovině sezóny 2009. Odborníci sice hledali její příčinu v chronických bolestech obou kolen, svou roli však mohla hrát i Španělova psychika. Nadal později přiznal, že se po rozpadu manželství svých rodičů, ke kterému došlo ve stejném roce, dlouho potýkal s depresemi.

Letos v březnu Nadal prohlásil, že si na kurtu přestal věřit. Výstižný obraz momentálního psychického rozpoložení bývalé světové jedničky ostatně poskytlo právě prohrané čtvrtfinále French Open. V prvním setu (5:7) Španěl, jenž proslul pověsti nezdolného bojovníka, vzdoroval Novaku Djokovičovi 67 minut, v dalším průběhu zápasu však působil dojmem zlomeného hráče a třetí set (1:6) prohrál za 33 minut.

Zdálo se až neuvěřitelné, co dokázalo prodělané zranění a avizovaná ztráta sebedůvěry udělat se hrou patrně nejlepšího antukáře tenisové historie…

Těžko odhadovat, zda se Nadalovi ještě podaří navázat na výkony z minulých let. Určitým impulsem by mohla být změna trenéra. Populárního Rafu od dětství trénuje jeho strýc Toni Nadal a odborníci se shodují na tom, že by španělské tenisové jedničce jedině prospělo, kdyby svůj tým doplnil o někoho, kdo ví, jaké to je vyhrát grandslam, a přesvědčí ho o tom, že stále může na kurtu dominovat.

Už před šesti lety však někteří lékaři tvrdili, že Španělova zdevastovaná kolena dokážou snášet extrémní zátěž vrcholového sportu maximálně další tři roky. Možná nyní, skoro o šest let později, éra Rafaela Nadala skutečně dospěla ke svému konci. 

Zdroje:
Vlastní