Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Hašek byl jako první Čech uveden do hokejové Síně slávy

Hašek byl jako první Čech uveden do hokejové Síně slávy
Dominik Hašek jako první Čech v historii vstoupil do Síně slávy NHL | zdroj: Isifa.com

Dominik Hašek se stal oficiálně legendou nejslavnější hokejové soutěže na světě. Někdejší gólman Chicaga, Buffala či Detroitu byl jako první český hokejista v historii slavnostně uveden do Síně slávy NHL v Torontu.

Společně s 49letým odchovanec pardubického hokeje vstoupili při ceremoniálu mezi legendy ještě obránce Rob Blake s útočníky Peterem Forsbergem a Mikem Modanem. In memoriam byl oceněn bývalý trenér Pat Burns a do Síně slávy se dostal také rozhodčí Bill McCreary.

Při slavnostní řeči, při které Hašek shrnul svou dlouholetou kariéru, neopomněl ani na své nejbližší. Kromě rodičů zmínil i svého dědečka, který olympijského vítěze z Nagana přivedl k chytání a zároveň byl jeho prvním trenérem. Jeho slova patřila také dětem – synovi Michalovi a dceři Dominice.

„Podporovalo mě mnoho lidí, bohužel nebudu schopen jim všem tady poděkovat, ale často na ně všechny myslím. Děkuji všem, kteří mi pomohli, hráli se mnou a fandili mi. Všichni jste mi pomohli uskutečnit sny,“ řekl Hašek během desetiminutové řeči.

V zámoří prožil své nejvydařenější období zřejmě v Buffalu, v jehož dresu si hned šestkrát vysloužil Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL. V soutěži Hašek odchytal celkem 735 utkání s průměrem 2,13 obdržené branky na zápas a s úspěšností 92,2 procenta.

Na Stanley Cup ale dosáhl až v dresu Detroitu v letech 2002 a 2008.

Zdroje:
ČTK, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma